Šohaji a naše nadace v televizi

09.10.2014 14:46

V průběhu příprav kalendáře Šohaji 2015 Robert Vano, focení i křtu natáčela Česká televize dokument pro pořad Folklorika. Moc jsme se na výsledek natáčení těšili a konečně Vám jej můžeme představit:

Program České televize, ČTV 2 v sobotu 4. října v pořadu Folklorika v 9.55 (pro shlédnutí dokumentu klikněte sem
Vano fotí šohaje. O netradičním způsobu fotografování tradičního folkloru 

"Po loňském projektu Odcházející krása (kalendář, jehož modelkami se staly staré ženy z Podluží, které ještě dnes denně oblékají tradiční oděv), vzniká letos pod taktovkou Zlaty Maděřičové z Jihomoravské komunitní nadace další kalendář, tentokrát v autorském pojetí známého slovenského fotografa Roberta Vana. Ten přijede na Podluží zachytit mladé kluky, kteří také oblékají tradiční oděv, ale už jen při určitých příležitostech.Když Vano fotí šohaje, můžeme se jistě těšit na originální přístup. Pokusíme se tedy zprostředkovat jeho tvůrčí metodu a zamyslet se přitom nad způsoby, jakými lze fotograficky přistupovat k tématům, jakými kroj a jeho uchování bezpochyby jsou."

Podívejte se, jak Robert Vano mluví o kalendáři, jak Magda Vášáryová spolu s šohaji křtí kalendář a jak hezcí jsou šohaji bez kroje.

 

A protože náš první kalendář - Odcházející krása - bude vždy naší srdcovou záležitostí, připomínáme i repor táž TV No va  (pro shlédnutí klikněte sem).

Zpět