Víchernice - VÝZVA

12.07.2017 12:55

 

K nostalgickým obrazům z našeho dětství bezesporu patří i postavy babiček v lidovém oblečení na běžné všední ulici. Potkávali jsme je v obchodě, ve vlaku či autobuse, v ordinaci u lékaře... V době našeho dětství jich bylo na vesnicích hodně, nikomu nepřipadaly zvláštní, patřily do našeho regionu stejně jako vinohrady, meruňky, kalamity komárů anebo také koňské povozy.  Koňské povozy zmizely z našich cest už dávno, vzácností naší doby se bohužel staly babičky v krojích.

Nám v nadaci to přišlo líto. Nejenom to, že rapidně ubývají, ale také to, že babičky na ulicích nebo třeba i u nich doma v jejich přirozeném prostředí nikdo nezachycuje, nedokumentuje. Líto o to víc, že fotografování je dnes tak snadné. Je nám ctí, že toto téma – poslední babičky v krojích – zaujalo fotografku světového renomé Libu Taylor (www.libataylor.eu). Díky Libě Taylor v současné době finišujeme práce na vydání knihy. Ta dostala název VÍCHERNICE. Víchernice jsou v našem nářečí parádnice a babičky velké parádnice jsou. Jejich kroje jsou krásné, nezaměnitelné s žádnou světovou značkou. Naše kniha je tak velkým poděkováním těmto ženám, pro které je dědictví předků posvátné.

Nyní, v závěrečné etapě našeho projektu, hledáme nadšence, kteří by nám s vydáním knihy pomohli. Hledáme dárce, kteří by chtěli přispět na její vydání.

Stejně jako i jiné projekty bude i tento financován pouze ze zdrojů našich soukromých dárců. Tématu lokálnímu dárcovství bude věnována i poslední část naší knihy. Tam nejdete seznam všech dárců, kteří na vydání knihy přispěli. Právě tam můžete i vy najít své jméno. Je to snadné.

 

Výzva

 

Chcete se stát součástí našich projektů?

Máte mimořádnou příležitost podílet na vydání knihy Víchernice s fotografiemi posledních žen, které dosud oblékají lidový kroj jako svoje běžné oblečení. Pomozte nám zprostředkovat tento mizející jev dalším generacím.

Stačí tak málo – poslat na náš účet.

Od částky 1000 Kč bude vaše jméno uvedeno v seznamu dárců v této knize.

 

Zpět